07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Celovečerní program v kostele a přilehlých prostorech

Součástí programu budou krátká povídání v každou celou hodinu o zajímavých svatých a jejich atributech (dr. Martin Klapetek) a zábavné šifry připravené speciálně pro tuto příležitost (dr. Karel Pazourek)

Barokní kostel Povýšení sv. Kříže vznikl nad původní gotickou hradní kaplí sv. Kateřiny r. 1724 při přestavbě hrabětem z Valdštejna. Při hloubení základů byl v zemi nalezen kříž patrně z husitské doby, proto mu byl nový kostel zasvěcen. Kostel od r. 1857 farní, nyní filiální ve farnosti Beroun.

Pozoruhodností je křížení 14. poledníku východní délky a 50. rovnoběžky severní šířky, které připomíná kamenný pomníček ve stráni jen několik metrů severně od kostela. Od misijního kříže na špici skalního ostrohu pod kostelem se otevírá krásný rozhled do údolí Berounky. Kostel Povýšení sv. Kříže je stavební součástí nižborského zámku a vstup do něj je ze zámeckého nádvoří.

Informace o kostele

WWW: http://farnostberoun.cz

Adresa kostela: K Zámku 254

GPS: 49°59'59.320"N, 14°0'0.925"E

Bezbariérový přístup.

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Kateřina Zusková

V místech původní hradní kaple zasvěcené sv. Kateřině, byla v roce 1724 postavena nynější zámecká kaple a od roku 1857 farní kostel Povýšení sv. Kříže.

Je to barokní, jednolodní, obdélníková stavba se čtvercovým presbytářem a malou sakristií. Stavba je osvětlena čtyřmi jednoduchými segmentovými okny a jedním vitrážovým segmentovým oknem. Uvnitř je dvoupatrová kruchta s varhany a knížecí oratoří. Vnitřní vybavení je zčásti barokní a z části rokokové. Obraz na hlavním oltáři i na oltářích bočních, jakož i obrazy v chrámové lodi, pocházejí od J.Kroupy. Nad kostelem stojí čtyřboká, sanktusová, zvonová věžička. Pod chrámem je sklepení, původně určené jako pohřební krypta. Pro tento účel však nebyla využívána.

Srdečně zveme všechny návštěvníky. Již na  mostě přes řeku Berounku v Nižboru Vás přivítá nasvícený zámek a před vstupem do kostela se budete moci potěšit z osvíceného a nově vydlážděného zámeckého nádvoří.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube