07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Koncert - MEALA ACOUSTIC TRIO

Akustický koncert skupiny Meala Acoustic Trio za zvuku houslí, příčné flétny a kytary.

Skupina MEALA ACOUSTIC TRIO 

Externí WWW odkaz: Facebooková stránka kostela

Informace o kostele

WWW: http://www.novydvur.cz

GPS: 49°59'47.797"N, 13°5'46.661"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Marie Hrečínová Prodanová

Návaznost na dopravu:

Do obce nejezdí veřejná doprava. Nejblížší obcí je 3 km vzdálený Bezvěrov, odkud lze dojít kolem odpočívadla u vysílače Krašov a největších slunečních hodin pěšky nebo dojet na kole či autem. Parkování je vyhrazen prostor u vysílače (1,2 km od kostela) nebo přímo v Krašově u bývalé autobusové zastávky (80m od kostela).

Původně románský kostel sv. Ondřeje v obci Krašov vznikl zřejmě v posledním dvacetiletí 12. století, možná i dříve a patří tak k nejstarším stavbám regionu. Byl postaven jako panský kostel s tribunou ve věži a lávkou byl napojený na vedle stojící tvrz majitele. Ve 14. století byla románská apsida nahrazena gotickým presbytářem, roku 1807 došlo k pozdně barokní přestavbě, byla rozšířena okna, místo panské tribuny byla zřízena dvoupatrová kruchta, byla snížena věž a ta opatřena cibulovou střechou a interiér byl barokně vybaven. Z boku severní strany kostela je vstup do márnice. Po roce 1945 kostel i přilehlý hřbitov zpustly a neblaze se na nich podepsal tehdejší režim a vandalismus. Hřbitovní náhrobky převážně německého obyvatelstva jsou značně poškozené, dochoval se čtyřboký zužující se obelisk s jehlancovou špicí z leštěného černého mramoru V. Kavalierové († 22.12.1894) z rodiny Kavalierů, kteří založili a provozovali sklárnu Nová Sázava v Bezvěrově.

Kostel je kulturní památkou a do dnešní doby se zachoval jako jednolodní s polygonálně uzavřeným presbytářem a plochostropou lodí, s věží v západním průčelí a sakristií na severní straně presbytáře. Na severní straně kostela v sakristii je zdi vsazen dochovalý fugurální náhrobník s postavou rytíře, který ve zdobném brnění klečí před ukřiţovaným Jeţíšem Kristem. U kolenou mu leží sejmutá helma, klečící postava názorňuje Vavřince Račína z Račína († 10.12.1598), vladyku, kterému patřila mnohá panství v oblasti. U severní zdi v hlavní lodi kostela jsou umístěny tři pískovcové náhrobníky, z nichž u jednoho již není zřejmé komu patřil. Jeden zachovalý náhrobník s erbem a nápisem patří rodu Račínů z Račína a druhý Markétě Pernklové z Šenreitu († 2. pondělí po Velikonocích r. 1592). Rytířská rodina Pernklo z Šenreitu panovala v Bezvěrově do roku 1554.

Posledních několik let prochází kostel sv. Ondřeje pod správou Řádu cisterciáků přísné observace z Nového Dvora (trapisté) a za podpory Ministerstva kultury postupnou, zato významnou rekonstrukcí. Interiér na svou opravu ještě čeká, ale historický průzkum byl již ve vnitřních prostorách kostela proveden. 

Kostel je zatím bez elektřiny a má i díky tomu svou nezaměnitelnou atmosféru. Znovu ožívá při Noci kostelů, výpravách zájmových skupin, občasně pořádaných setkáních a koncertech, opět také při pohřbech a pravidelně každý rok 30. listopadu při Poutní mši svaté s bratry trapisty na Svátek sv. Ondřeje, kam jste srdečně zváni. Aktivity přátel kostela lze najít na facebooku kostela nebo na webu obce Bezvěrov.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube