07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Miroslav Vavřín a KAYA - fotografie a obrazy

Letošní výstava ukáže dva zcela různé pohledy na svět. Autorem fotografií je Miroslav Vavřín a autorkou obrazů Kaya.

Miroslav Vavřín fotografuje od svých čtrnácti let. Vystudoval SPŠ grafickou v Praze, pracoval mj. v podniku LIAZ v Jablonci nad Nisou v propagačním oddělení. Přestože se aktivně věnuje atletice (dnes jako trenér, ale také závodník veterán), tak fotografie zůstává hlavní náplní jeho života.

Společenské dění ve svých krajních situacích působí na Miroslava Vavřína  velice silně, takže jeho tvorba je tím ovlivněna zcela zásadně. V posledních letech vznikly celkem tři cykly: MEZI ŽIVOTEM A SMRTÍ, MEZI SVĚTLEM A TMOU   věnovaný koncentračnímu táboru v Terezíně ( kterým prošel i Vavřínův děda), SREBRENICA  (kde bylo zavražděno více než 8700 bosenských muslimů) a VĚZENÍ V UHERSKÉM HRADIŠTI.

Miroslav Vavřín vystavoval v několika galeriích, mj. právě v Terezíně, v děčínské synagoze, v turnovské synagoze či na Malé Skále.

 

KAYA je charismatická písničkářka české folkové scény a nadaná výtvarnice. Vernisáž této výstavy doprovodí svou kytarou a looperem. Její písně jsou intimní, plné života, emocí a zajímavých textů. Jejím hlavním tématem je vztah mezi mužem a ženou a nejvyšším ideálem svoboda. Vyjadřuje se nejem slovem a tóny, ale i barvami a obrazy.

 

Informace o kostele

GPS: 50.533570, 15.372097

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Ivana Čapková

Návaznost na dopravu:

Autobusové nádraží hned u kostela, vlak cca 20 minut, možnost parkování v těsném okolí autobusového nádraží.

Funkcionalistická budova Husova sboru z roku 1935 pochází z dílny místního stavitele Františka Pivce. Hlavní západní průčelí s dominantní věží, která má na vrcholu dvojramenný kříž s kalichem, se obrací do ulice 5. května. Úzká parcela a natočení věže do ulice byly příčinou nezvyklého půdorysného zalomení budovy. V roce 1941 byla v zadní části přistavěna zimní modlitebna. Interiér je funkčně rozdělen na dvě samostatné části - sakrální a obytnou. V přízemí se nachází kancelář, sociální zařízení, chrámová loď s kolumbáriem. V prvním patře je byt duchovního. Ve věži sboru je umístěn zvon ze zvonařské dílny Josefa Šidlikovského z Lomnice.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Lomnice_nad_Popelkou%2C_Hus%C5%AFv_sbor.jpg

http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/0/363/363875_f33f6ed195f4a130a2d364acef963f19/images/IMG_4354.jpg

 

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube