07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

James Harries

James Harries je britský hudebník, který se těší popularitě po celém světě. Americký magazín Rolling Stone ho označil jako zlatý hlas a fanoušci si ho oblíbili díky jeho bezprostřednosti.

Koncerty britského sympaťáka Jamese jsou vždy plné emocí, ať už sólově nebo s novou kapelou. Tu tvoří vyhledávaní čeští hudebníci.

-       MILIONY PŘEHRÁNÍ NA SPOTIFY 

 

-       HITY V EVROPSKÝCH I ČESKÝCH RÁDIÍCH

 

-       HUDBA K FILMŮM LIDICE, BOBULE, PŘÁNÍ JEŽÍŠKOVI…

 

-       ENERGICKÁ VYSTOUPENÍ NA SVĚTOVÉ ÚROVNI

 

                                                                                                                                     - NOVÉ ALBUM HIRAETH

Externí WWW odkaz: https://jamesharriesmusic.com/

Informace o kostele

WWW: http://www.farnost-dlouhymost.cz

GPS: Loc: 50°44'18.525"N, 14°54'8.205"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Alena Válková

 

Kostel svatého Maxmiliána v Křižanech je kulturní památkou. V obci, ale zejména při pohledu z dálky, působí stavba kostela jako výrazná dominanta. Své základy má již v gotice a první písemné zmínky jsou doloženy již v roce 1352. Část presbyteria si dodnes dochovala gotický původ. Dnešní kostel byl v 17. století přestavěn do barokního slohu. Věž kostela byla přistavěna až v roce 1684 ze zbytků zdiva údajně zbouraného zámečku. Ve stejné době byla na severní straně přistavěna sakristie a jižně při věži márnice. Křižany byly šlechtickým sídlem až do poloviny 17. století. Koncem 17. století, kdy se panství Grabštějnské dostalo do rukou hraběte Trautmannsdorfa, byl zámeček stržen a mnohá hospodářství byla prodána. Tam, kde je dnes usedlost čp. 31 jsou zbytky velmi širokých základních zdí. Jsou to snad zbytky zámečku. V kostele se nalézají varhany, jejichž autorství se připisuje významnému varhanáři Josefu Paštikovi. Jedná se zřejmě o jednu z jeho prvních prací, později postavil velmi známé varhany např. u sv. Mikuláše v Praze nebo na Petrově v Brně. Interiér kostela má pozdně barokní, ale i novogotický mobiliář. V kostele najdeme fragmenty maleb z raně barokní doby a z doby přelomu 19. a 20. století.

Od 1. června 2017 zde nejsou pravidelné nedělní bohoslužby. Bohoslužby a akce v kostele najdete na: http://www.farnost-dlouhymost.cz/farnost-krizany/

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube