07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Úniková hra

Únikové hry jsou dnes velmi populární - ale únikovka v kostele? To jste ještě nezažili. Přijďte si procvičit mozkové závity v neobvyklém prostředí. Kapacita omezená. Při příchodu je nutné si zarezervovat čas.

Letošní únikovka vás znovu překvapí. Tentokrát se připravte na časové omezení pro uniknutí na cca 30 min. Možný je průchod cca 8 skupin za večer. Rezervujte si svůj čas co nejdříve.

Informace o kostele

WWW: http://www.nejdek.evangnet.cz

Adresa kostela: Husová 525, Nejdek 36221

GPS: 50°19'17.527"N, 12°43'29.231"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Petra Harmáčková

Návaznost na dopravu:

Kostel je dobře dostupný pěšky, příjemnou procházkou z vlakového nádraží Nejdek (cca 10 minut) nebo méně příjemnou procházkou z autobusového nádraží Nejdek (5minut).

Nejdecký protestantský kostel Vykupitele je originální syntézou gotického slohu a dobového secesního cítění. Byl postaven podle plánu významného saského architekta Julia Zeissiga z Lipska dvěma nejdeckými staviteli, K.A. Ottem a Alfredem Möcklem. Základní kámen celého areálu byl položen 30.8.1903 a za pomoci širokého okruhu dalších lidí z okolí byl hotový za jediný rok. První bohoslužba se zde konala už 11. září 1904. Od roku 2007 je kulturní památkou celý areál kostela, zahrady, ohrazení a přilehlé fary, který tvoří funkční slohově hodnotný celek. Ve své době byl původně luterský kostel s příbytkem faráře duchovním centrem města a spoluutvářel jeho dějiny.

Kostel stojí na návrší nad Bernovským rybníkem, čímž vytváří dominantu severozápadní části města. Nejnápadnější rysem této stavby je zdvojená zelenavá jehlancovitá střecha věže.

V současné době objekt patří farnímu sboru Českobratrské církve evangelické, jejíž členové i přátelé se zde nadále pravidelně schází ke společným bohoslužbám ale i jiným aktivitám.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube